sobota, 30. april 2016

Sanacija kanalizacije pri prenovi hiše

Težki časi marsikomu ne dopuščajo, da bi se odločil za novogradnjo, nepremičnin, ki so prazne, pa je v Sloveniji menda na pretek – ravno zato se marsikdo odloči za nakup starejše hiše, ki sejo odloči renovirati, saj so stroški nakupa v tem primeru veliko manjši, prenova pa lahko poteka po koščkih in je tako veliko bolj prijazna do žepa. Seveda pa stare gradnje prinašajo tudi cel kup težav, za katere je potrebno poskrbeti že na samem začetku. Običajno je potrebno poskrbeti za izolacijo, pogosto za menjavo stavbnega pohištva, tiso, na kar večina na začetku ne predvideva, pa je sanacija kanalizacije. Nanjo postanemo pozorni večinoma šele, ko se lotimo prenove kopalnice in stranišča ter ugotovimo, da ni vse tako, kot bi moralo biti, kadar imamo težave z greznico, ali pa pri opustitvi greznice oziroma njeni zamenjavi za malo čistilno napravo.



Sanacija kanalizacije je pomembna!

Kadar kupite starejšo hišo, je pomembno, da se odločite za pregled kanalizacije, pri katerem se bo pokazalo, ali je potrebna sanacija, ali ne. Ko se boste enkrat že vselili, je lahko sanacija kanalizacije namreč precej neprijetna. Večinoma se težavo ugotovi pri sami hišni kanalizaciji, ki je pogosto izjemno dotrajana in je potrebna vsaj temeljitega čiščenja, če že ne zamenjave, včasih pa je potrebno poskrbeti za dela tudi izven same stavbe – pri greznici ali priključku na kanalizacijsko omrežje.
Kako lahko ugotovite, ali je sanacija kanalizacije nujna? Najbolje je najeti komunalno podjetje, ki je usposobljeno za pregled kanalizacije in bo vanjo vstopilo tudi s pomočjo daljinsko vodenih kamer, ki bodo natančno določile mesto težave. Tako bo lahko sanacija potekala kar najhitreje in ne bo potrebe po tem, da se prekoplje polovica vašega vrta, preden se locira problematično mesto.

Lahko potrebo po sanaciji zaznate tudi sami?

Kadar se težave s kanalizacijo kažejo z neprijetnim vonjem ali počasnim odtekanjem odpadnih voda, si verjetno mislite, da je nekje težava. Žal pa velika večina tegob ostaja laiku prikrita, ker je kanalizacija nedostopna, skrita v stenah in pod tlemi oziroma zunaj pod debelo plastjo zemlje. Povsem mogoče je, da je vaša kanalizacija potrebna temeljite sanacije že v tem trenutku, pa tega niti veste ne. In prav zaradi tega je vedno najbolje ukrepati preventivno. Če ste kupili hiško, ki ni novogradnja, raje najprej pokličite komunalno podjetje in si zagotovite popoln pregled, preden težave izbruhnejo v vsej svoji velikosti.

Ni komentarjev:

Objavite komentar